Zmajevi saveti

Zmajevi saveti

Adaptacija dece (i roditelja) na vrtić

 

Prilagođavanje deteta vrtiću uglavnom je veoma izazovno iskustvo za decu i njihove porodice, neretko praćeno stresom. Međutim, uz odgovarajuću podršku i smernice, tranzicija se može učiniti lakšom i uspešnijom. Studio za decu ZMAJ Vam prenosi nekoliko saveta za olakšavanje procesa adaptacije deteta na vrtić:

👉 Pripremite dete za polazak u vrtić! Pre početka školske godine, važno je da blagovremeno pripremate decu za polazak u vrtić. To podrazumeva razgovor sa decom o tome šta mogu da očekuju kada krenu u vrtić, kao što je upoznavanje novih prijatelja, učenje novih stvari ili veština i formiranje korisnih rutina. Podstaknite aktivnosti koje pomažu deci da razviju veštine koje će im trebati u vrtiću, kao što su fine motoričke veštine i socijalne veštine!

👉 Komunicirajte sa vrtićem! Roditelji treba da uspostave otvorene linije komunikacije sa vrtićem pre nego što njihovo dete krene u vrtić. To podrazumeva obavezan sastanak sa vaspitačima i drugim članovima osoblja, upoznavanje sa pravilnikom vrtića, programom rada, kao i otklanjanje svih nedoumicama koje roditelji mogu imati. Ovo će pomoći da se osigura da su roditelji i vrtić »na istoj talasnoj dužini« i da su potrebe deteta zadovoljene.

👉 Postepena tranzicija! Praksa je pokazala da je najbolje da deca imaju postepen prelazni period kako bi se navikla na novo okruženje i rutinu. Prelazni period uključuje posetu vrtiću pre početka školske godine ili polazak u vrtić sa poludnevnim rasporedom uz postepeno povećanje vremena provedenog u vrtiću. Ovo će deci dati vremena da se prilagode novom okruženju i rutinama pre nego što urone u ceo dan u vrtićkom okruženju.

👉 Podsticati samostalnost!!! Vrtić je početak formalnog obrazovanja deteta i važno je podsticati decu da budu samostalna. Roditelji treba da nauče svoju decu osnovnim veštinama brige o sebi, kao što su kako da se oblače, kako da koriste kupatilo i kako da se brinu o svojim ličnim stvarima. Ovo će pomoći deci da se osećaju sigurnije i nezavisnije kada krenu u vrtić.

👉 Podrška i ohrabrenje! Deca bi trebalo da osećaju podršku i ohrabrenje tokom prelaska u vrtić. Ne postoji druga opcija!!! Roditelji bi trebalo da odvoje vremena za svoje dete, te da STRPLJIVO saslušaju misli i osećanja svog deteta o polasku u vrtić i da pruže podršku i ohrabrenje po potrebi. Roditelji takođe treba da prepoznaju i raduju se uspesima svog deteta, pa čak i onim naizgled malim uspesima, kako bi podigli njihovo samopouzdanje i samopoštovanje!!!

👉 Aktivno se uključite u proces adaptacije!!! Praksa pokazuje da je neophodno da se roditelji aktivnije uključe u obrazovanje svog deteta, kroz učešće u manifestacijama koje vrtić organizuje. Veoma je važno da se uspostavi dobra veza između vrtićke zajednice i roditelja, te da se omogući najbolje moguće razumevanje procesa adaptacije deteta vrtiću!

‼️ Prilagođavanje vrtiću može biti izazovno iskustvo za decu i njihove porodice. Međutim, uz odgovarajuću podršku i smernice, tranzicija se može učiniti lakšom i uspešnijom. Roditelji treba da pripreme svoju decu unapred kroz razgovore o samom vrtiću i prednostima uključivanja u kolektiv, da komuniciraju sa vrtićem, da insistiraju na komunikaciji ukoliko postoji i najmanji privid da komunikacija nije adekvatna. Tranzicija iz kućne atmosfere u vrtićku mora biti postepena, a roditelji su u obavezi da podstiču samostalnost kod svoje dece, kao i da aktivno podržavaju i ohrabruju svoje dete tokom ovog izazovnog perioda.

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #0c5887;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 20px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}