Kineska lepeza

Kineska lepeza

Danas Vam predstavljamo tradicionalnu kinesku lepezu ukrašenu likovima važnih generala Kineske narodno oslobodilačke armije, poklon od kineskih prijatelja koji su nas posetili kada su čuli da u našem boravku za decu školskog uzrasta imamo nastavu kineskog jezika!

Kinezi su od davnina koristili speciajlne predmete koji su danas simboli kineskog načina života. Jedan od takvih predmeta koji koristimo svi, a i mi u Zmajevom boravku, jeste lepeza. Prema legendi lepezu je izmislio mitski car Šun.

Za razliku od Evrope, gde su lepezu uvezenu iz Kine koristile isključivo žene, u Kini lepezu koriste i muškarci i žene. Koriste je u najrazličitije svrhe: lepezom se hladimo, tu je kao pripomoć za objašnjavanje tokom razgovora, a ukrašena vlastitom kaligrafijom ili crtežom je izuzetan poklon. Od davnina su se lepeze ukrašavale slikama cveća i ptica, pejzažima, raznim stihovima. Čak je i u borbenim veštinama bilo dosta zahvata u kojima se lepeza koristila kao oružje – tzv. gvozdena lepeza!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #0c5887;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 20px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}